Regels, afspraken en veiligheid voor mijn kind

Ik vind het belangrijk dat afspraken nagekomen worden of dat er een berichtje komt als dat niet lukt. Ook geen probleem, maar ik vind het prettig het te weten. Laatst onderging ik zelf weer wat er gebeurt als iemand dat consequent niet doet. Dat zette me aan het denken over ouderschap.

Het opstandige kind en de puber in mij

Vorige week moest ik voor een nascholing halsoverkop een planning aanleveren, want ik zou de dag erna hierover gebeld worden. Afspraak is afspraak voor mij, dus planning eruit en telefoon in de buurt. Stilte. 
De dag erna werd ik wel gebeld op een heel onhandig moment. Dus vroeg ik om een andere afspraak met mijn begeleider. Dat kon natuurlijk, maar 'als ze het zou vergeten moest ik zelf even bellen'. Dat zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen bij mij, want ik werd dus al in het vakje makkelijk-te-vergeten geplaatst terwijl ik haar nog nooit gesproken had. En hoezo vergeten, we hebben nu toch een afspraak gemaakt? Ik ben niet gebeld.  

Mijn oordeel is geveld: aan haar heb ik helemaal niks, onbetrouwbaar, ik doe het lekker zelf wel, komt natuurlijk zelf afspraken niet na maar als ik iets niet volgens een regeltje invul ben ik de pineut, super zonde van alle duizenden euro's voor deze nascholing.
Lees hier... mijn opstandige kind en de puber die nog altijd in mij woont.

En toen bedacht ik me dat dit voor kinderen, ouders en leerkrachten ook zo werkt....

Regels en afspraken geven veiligheid

Als mijn zoon vraagt of ik wil helpen met leren voor de toets Nederlands, ik bevestigend antwoord en hem vervolgens steeds afwimpel omdat ik het te druk heb, dan zal hij het niet meer vragen.
Ik ben niet betrouwbaar als we samen afspreken wat we een gezonde hoeveelheid schermtijd per dag vinden, wat de consequentie is als we er ons niet aan houden en ik het nooit controleer of die consequentie daadwerkelijk geef.

Kortom: grenzen, afspraken en regels geven veiligheid. Ze maken mij en jou als moeder betrouwbaar en veilig. Want ik houd me aan onze afspraken. Aan afspraken die misschien minder leuk zijn (schermtijd is vreselijk verleidelijk). Maar ook als je me vraagt om te luisteren naar jouw verhaal en dit voor me te houden. Door ook van je kinderen te vragen om zich aan afspraken te houden, ontstaat er vertrouwen in elkaar.

Herinneren aan gemaakte afspraken
Nog eentje om over na te denken. Eentje wat ik zelf jarenlang als moeder deed: 3x herinneren aan een afspraak voor de consequentie te geven. Dus drie keer: 'Je schermtijd is afgelopen, nu stoppen!'). Doe jij dat ook? 

Ik kwam erachter dat ik mijn kind leer om de eerste twee keer niet te luisteren ( = geen consequentie, wel extra schermtijd) en te stoppen voor de derde keer (= wel consequentie, dus stoppen).

Consequenties

Consequenties klinken misschien negatief. Maar dat is het niet. Het is geen straf. Op al ons gedrag volgt een logische consequentie. Net als de consequentie dat je nat wordt op de fiets als je geen regenpak aandoet als het regent. En je kan niet zwemmen als je zwemkleding bent vergeten. En dat de bus wegrijdt als je te laat komt. Dat zijn consequenties. En ook dat geeft duidelijkheid en veiligheid.

Vertrouwen en veiligheid

In mijn werk is die veiligheid en het vertrouwen ontzettend belangrijk. Daarom hecht ik ook zoveel waarde aan het nakomen van de afspraken. Als ik zeg wat ik ga doen, dan doe ik het ook. En als dat niet lukt, dan laat ik dat tijdig weten.

 

Hoe ga jij om met afspraken met je kinderen? Ik ben benieuwd. 

In een kort traject voor ouderbegeleiding kan ik je op weg helpen als het lastig is om grenzen te stellen en afspraken te maken met je kind.