Overprikkeling bij verjaardagen en feestdagen

Ik kan er echt naar uitkijken. Het weer zien van vrienden en familie, het weer bijpraten en mijn nichtjes en neefjes knuffelen. En toch staan we als gezin weer snel buiten, vol van alle indrukken en het geluid. Vooral dat geluid is bij ons altijd een ding. Alle gesprekken die er zijn en toch kom ik weinig te weten hoe het nu echt met iedereen gaat.

Verjaardagen vieren

Toen onze kinderen nog klein waren, vierden we de verjaardagen zoals we het gewend waren. Kringetje, taart, eten erbij, slingers etc. Tot we zagen dat onze kinderen vaak niet beneden waren, maar speelden op hun eigen kamer. En wij heen en weer renden tussen de keuken, de voordeur, het vlug kijken naar een gegeven cadeautje en weer door. Voor wie was dit nu eigenlijk echt leuk? Bovendien was de spanning vooraf (samen met de voorbereiding) al hoog, waardoor niemand echt meer gezellig was. Dit moest anders, voor ons. Maar hoe dan? 

We probeerden van alles uit. Kleiner gezelschap, kortere visitetijd, wat leuks gaan doen en alleen directe familie vragen om te komen eten. Uiteindelijk hebben we nu een jaarlijkse bbq in de tuin en vieren we onze echte verjaar'dag' alleen met ons gezin. Dan gaan we iets leuks doen.

Feestdagen

Familie en vrienden kennen ons inmiddels. We hebben het besproken, want wij doen het net even anders. Iets wat beter past bij ons gezin. Op verjaardagen van anderen komen we of graag vroeg (als nog niet iedereen er is) of later. En vaak maken we een aparte afspraak. Heel fijn, want dan hebben we echt quality time.

Met de feestdagen is dat lastiger. Kerst heeft gewoon twee dagen (kerstavond voelt voor veel toch als de afdanker van kerst als je die krijgt voor een diner). Het is altijd lastig om daarin een balans te vinden. Soms zetten we als gezin door, gaan we alles doen omdat anderen dat fijn vinden en wij van die mensen houden. En soms kiezen we voor onszelf en gaan we op vakantie in die dagen of komen we op een ander moment.

Snel overprikkeld raken is iets wat heel veel mensen en kinderen herkennen. Het is fijn om te weten wat er dan het beste helpt. Zo weet ik dat naar buiten gaan voor mij en voor mijn kinderen echt heel helpend is. Een feestdag wandelend vieren? Echt geen probleem. Een verjaardagspicknick? Absoluut een topper. 

Dus wat heb jij nodig en wat hebben je kinderen nodig om te kunnen genieten van verjaardagen en feestdagen?

Heb je zin om hier eens over te praten en te kijken wat er bij jouw gezin past?