Mijn kind rouwt anders dan ik

Hoe rouwen kinderen anders dan volwassenen?

De ontwikkeling van je kind gaat door

Wanneer je als volwassenen een verlies doormaakt, kun je jouw eigen ontwikkeling op een laag pitje zetten. Kinderen kunnen dat niet. De sociaal / emotionele ontwikkeling en de leerontwikkeling gaat door. Zij moeten dus hun energie en aandacht over twee processen verdelen. Daardoor kan het zijn dat je kind een stapje terug doet in ontwikkeling. Even later lijkt het misschien alsof er geen rouw meer is, omdat je kind volop met school en vriendschappen bezig is. Dan gaat de ontwikkeling weer even voor. Een rouwproces komt dus naast het ontwikkelproces te staan. 

 

Omgaan met emoties na een verlies

Volwassenen hebben ervaren hoe zij intense gevoelens kunnen reguleren. En zij weten hoe zij die gevoelens kunnen uiten in sociale situaties. Voor kinderen is dit nieuw. Intense rouwgevoelens kunnen overweldigend zijn. Je kind kan het gevoel hebben dat het nooit meer stopt. Van volwassenen hebben zij het nodig om te horen dat gevoelens komen en gaan, als golven.

Wees je bewust dat je kind naar jou kijkt om te zien hoe jij die gevoelens uit, ook in sociale situaties. Je kind zal emoties verwoorden en uiten als jij dat ook doet.

Kinderen denken anders dan volwassenen

Misschien herken je dit: iemand vertelt een verhaal en jij vult ontbrekende details op de meest logische wijze in. We doen dit allemaal, kinderen ook. Alleen kinderen kunnen magische denken, terwijl volwassenen rationeler kunnen denken.
Wanneer je kind ontbrekende informatie zelf invult, kan dat voor jou heel onlogisch lijken terwijl je kind het de normaalste redenering vindt.
Bovendien bestaat de kans dat je kind door het magische denken zichzelf de schuld geeft van een verlies. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk feitelijk te vertellen over het verlies, waardoor je kind minder informatie zelf invult. 

 

Hoe zie je dat je kind rouwt?

Je kind is vaker boos, brutaal, zoekt grenzen op of trekt zich juist erg terug, is enorm gehoorzaam en helpend. Kinderen uiten rouw in gedrag en spel. In het verbeeldend spel, zoals met lego, playmobil of verkleedspellen, kun je vaak de verliessituatie terug zien. 

Spelen is de taal van kinderen. Terwijl volwassenen hun rouw meer vertalen in woorden. Jong volwassenen zitten daar weer tussenin. Ze hebben de taal van woorden, maar tegelijkertijd is het uiten in muziek of kunst soms veiliger.

Kinderen en jongeren rouwen dus anders dan volwassenen.


Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact op en ik bel je terug.