Blog
Voor kinderen, jongeren en ouders
Verborgen verlies
Je kind is moe, boos, angstiger, het gaat minder goed op school, er is concentratieverlies of onverklaarbare fysieke klachten. Klachten waar jij je zorgen over maakt, wat is er ineens aan de hand? Het heeft niks te maken met de scheiding/ ziekte of overlijden van een paar jaar geleden...toch?
Regels, afspraken en veiligheid voor mijn kind
Ik vind het belangrijk dat afspraken nagekomen worden of dat er een berichtje komt als dat niet lukt. Ook geen probleem, maar ik vind het prettig het te weten. Laatst onderging ik zelf weer wat er gebeurt als iemand dat consequent niet doet. Dat zette me aan het denken over ouderschap.
Ziek of toch niet?
Ga ik naar school mam of nog niet?
Hij heeft de hele zondag op de bank gehangen. Niet lekker, maar ook niet enorm ziek. 's Avonds komt de vraag, ga ik naar school morgen of niet? Ik vind het bij mezelf al zo lastig aanvoelen, maar bij mijn kind al helemaal. Wat is vermijding, wat zijn eigen grenzen en wanneer zet je even door?
Iets nieuws proberen kost energie!
Over recepten voor nieuw gedrag
Ik probeer samen met mijn zoon een nieuw recept uit. Er staat bij dat het 50 minuten duurt. We plannen het goed in, maar uiteindelijk zijn we twee uur verder. Iedere keer weer teruglezen en puzzelen. Iets nieuws proberen kost meer energie en tijd dan gedacht.
Overprikkeling
Bij verjaardagen en feestdagen
De ruimte zit vol met mensen, de kinderen zijn uitbundig en overal zijn verschillende gesprekken gaande. Zo fijn om iedereen weer even te zien! En toch duurt het niet lang voor mijn hele gezin buiten staat om te ademenen. Iets teveel bij elkaar. Herkenbaar?
Mijn kind gaat niet naar school
De confrontatie van het hebben van een thuiszitter.
Toen ik 15 jaar oud was stak een knieblessure de kop op. Ik danste fanatiek en met veel plezier en hoewel die knie al een tijdje zeurde, kwam ik toch onverwacht aan de kant te zitten. 'Je moet hard werken om in de selectie te blijven.' Die opmerking had ik serieus genomen.
Mijn kind is chronisch ziek
Hoe help jij je kind hiermee omgaan?
De diagnose is gesteld, eindelijk weet je waardoor je kind vaak of langdurig ziek is. Er is een heel proces voorafgegaan aan de diagnose. Zorgen, alertheid en soms vervelende onderzoeken. Je kind heeft veel moeten missen. Zoals schooldagen, feestjes en sportmomenten. Dat is nogal wat.
Rouw in
december
Zo deden we het altijd, maar nu niet meer
In mijn praktijk hoor ik ouders vaak zuchten dat deze maand vooral snel voorbij mag zijn. Hoe is deze feestelijke, overprikkelende decembermaand als je zo moe bent van de rouw? Hoe is het als jullie de feestdagen ‘altijd zo deden’, maar dat nu niet meer kan?
Mijn kind is overprikkeld
Moe, snel boos, verdrietig, slecht slapen en buikpijn
Knipperlichtslapen. Zo noem ik mijn nachtritme als de dagen te overprikkeld zijn geweest. Voor mij een signaal dat iets meer pauze momenten nemen tussendoor een goed idee zou zijn. Kinderen hebben die regie vaak niet. Hoe ga jij om met je overprikkelde kind die thuis komt?
Mijn kind rouwt anders dan ik
Rouwreacties van kinderen
Wanneer je als volwassenen een verlies doormaakt, kun je jouw eigen ontwikkeling op een laag pitje zetten. Kinderen kunnen dat niet. De sociaal / emotionele ontwikkeling en de leerontwikkeling gaat door.
Jongerencoach voor je kind
Hulp voor jongeren
Bedenk dat je een winkel hebt waar zonder waarschuwing een verbouwing plaatsvindt. Je kan niet dicht, de klanten blijven komen en het kassasysteem is een mysterie. Dat is ongeveer de puberteit in een notendop. Heeft jouw puber een zetje nodig omdat het even niet lukt? Laat hem/haar dan deze blog lezen.